Gjør om gammelt kunstgress til kule fallunderlag!

Gjør om gammelt kunstgress til kule fallunderlag!

Visste du at det gamle kunstgresset som fotballspillere løper på kan få et helt nytt liv? Sammen med selskapet Alien Rubber har TeBe Sport testet og verifisert bruken av SBR-gummi fra utrangerte kunstgressbaner og gitt det en ny misjon – som gode fallunderlag under lekeplasser, klatreparker, og mer. Dette er ikke bare smart og bærekraftig, men det er også et løft for både miljø og lommebok. Og det beste? Denne gjenbruks-SBR-gummien klarer jobben med glans! Den oppfyller alle de strenge kravene som skal redusere sannsyligheten for ulykker og skader.

Hva er fallunderlag og hva må det tåle?

Når ungene tar sats og hopper fra den høyeste rutsjebanen, vil vi jo at de skal lande trygt, ikke sant? Fallunderlagene vi snakker om her, er spesiallaget for å ta imot fall og hjelpe til med å unngå skader. Fallunderlaget består av to lag, først et støtabsorberende underlag, bestående av SBR, og et topp- og slitasjelag av farget EPDM, som håndterer slitasje og gir spennende farger og utseende. Dempe-egenskapene til fallunderlagene bestemmes av fallhøyden fra lekeapparatene, og testes ved hjelp av en HIC-test. I HIC-testen benyttes en fall-sensor som er formet som et barnehode, og måler dempingen fra underlaget fra ulike fallhøyder. Den gjenbrukte SBR’en er selvsagt grundig testet, og dokumentert, for fall fra ulike høyder.

Sparer penger – og miljøet!

Tenk deg at vi kan spare penger og gjøre noe bra for miljøet på samme tid. Ved å bruke gammel SBR-gummi slipper vi å kaste bort tonnevis av materiale, og kommuner samt private aktører kan spare en pen slump med penger. Mindre avfall og mer lek – det liker vi!

Grønn bonus

Ikke bare sparer vi penger, men vi gir også planeten en hjelpende hånd. Mindre nyproduksjon betyr mindre energiforbruk og færre utslipp. Og i stedet for at gammelt kunstgress tar opp plass på søppeldynga, får det altså en helt ny og nyttig rolle. Det er jo genialt!

Teamwork for fremtiden

For at dette skal bli en suksess, og være en sirkulær og bærekraftig løsning for de store SBR mengdene fra kunstgress, trenger vi et tett samarbeid med idrettsnorge. Det betyr at kommuner, idrettsklubber, og alle som har med bygging og rehabilitering av akvititetsflater å gjøre, må vurdere fordelene med dette og forespørre dette i anbuds- og konkurransedokumenter.

Skal dere rehabilitere en kunstgressbane i deres nærhet i løpet av året? Da kan vi suge opp SBR’en, plassere det i big-bags og gjøre det klar til gjenbruk som fallunderlag på deres eksisterende eller nye aktivitetsflate. Les mer om dette her

Gjenbruk av SBR fra kunstgress til fallunderlag er et strålende eksempel på hvordan vi kan tenke nytt og gjøre en forskjell. Det handler om å ta vare på både små hoder og knær og vår store, vakre klode.